10 грудня Міжнародний день захисту прав дитини

16161Кожна доросла людина чітко розуміє, що вона наділена певними правами. Але чи знає про це дитина? Міжнародний день прав людини — чудова нагода з’ясувати уявлення дошкільників про свої права та ознайомити дітей із правами кожної людини.

Історія виникнення свята

Тривалий час поняття «права людини» не було чітко ви­значене та введене в обіг. Звісно, люди розуміли його значення, але інтуїтивно, бо фактично їхні права не були закріпле­ні в жодному з документів.

Вперше про права людини загово­рили французькі просвітники, та їхні ідеї не сприйняли всерйоз. Лише за кілька століть, у 1950 році, було прийня­то Загальну декларацію прав людини — перший у світі документ, що сформулю­вав положення про права людини.

Цікаво, що Загальна декларація прав людини внесена до Книги рекордів Гіннеса як документ, перекладений по­над 400 мовами світу. Цей факт є яскра­вим свідченням необхідності та важли­вості документа, чи не так?

Знати права — знати себе

Міжнародний день прав людини є дуже актуальним для сучасного світу. Уявіть лише, за минулий рік у 131 країні світу були зафіксовані випадки жорсто­кого поводження з людьми.Тож цього дня важливо передусім пояснити дитині, що таке права людини та які саме права вона має. Радимо також наголосити, що ці права затверджені в спеціальних документах, отже, свої права можна захистити, спираючись на такі документи. Розповідаючи дітям про права, не варто забувати й про обов’язки. Важливо пояснити дітям, що обов’язки завжди існують пліч-о-пліч із правами, взаємодіють та доповнюють одне одного. Звісно, ознайомлювати малят із всією згаданою інформацією слід в ігровій формі. Увівши в гру персоніфіковані образи (наприклад, сова — символ мудрості тощо), можна зробити процес пізнання своїх прав легким та корисним для дитини.

Цікавим варіантом дидактичної роботи з дошкільниками є розігрування проблемних ситуацій, у яких були порушені права люди­ни. Відтак усі разом дошкільники оцінювати­муть дії персонажів та шукатимуть варіанти розв’язання таких ситуацій. Також запропонуйте дітлахам пере­глянути мультфільм «Смішарики: Азбука прав дитини». Улюблені мультиплікаційні персонажі цікаво и весело розкажуть дітям про право на піклування і любов, ім’я, розвиток. Ра­димо дивитися цей мультфільм разом з ді­тьми, аби під час перегляду вони мали змо­гу отримувати відповіді на свої запитання. Для закріплення отриманої інформа­ції, організуйте таку собі правову віктори­ну — запропонуйте дітям відгадати загад­ки. Аби полегшити завдання, розмістіть на дошці перелік прав-відповідей. Дітям залишиться лише вибрати з-поміж них правильний варіант.

Тож спонукайте дітей до осмислення власних прав задля глибшого та правильнішо­го розуміння самих себе.