14 березня Міжнародний день річок

54454Першого року більше 10 тисяч небайдужих людей взяли участь у демонстраціях, кампаніях з відправки листів протесту, очищення річок. Наступного року учасників стало вже більше 100 тисяч. У зв`язку з тим що кількість незарегульованих річок швидко скорочується, ми можемо зіткнутися з впливом гребель не лише на самі річки, але й на інші природні об`єкти та явища. Тепер ми не можемо оцінити збитки від порушення природної течії річки, а коли наслідки стануть явними, буде вже запізно», — йдеться у звіті одного з авторів, координатора програм Усесвітнього водного форуму (World Water Forum) з гребель Юти Колер.

«Наслідки урагану Катріна для Нового Орлеана стали яскравим прикладом того, як річка Міссісіпі помстилася людині за порушення її екосистеми, — сказав Джеймс Піток, директор Міжнародної прісноводої програми Усесвітнього водного форуму. — Гребля затримує пісок, мул, інші придонні відкладення, тим самим збідняючи заплавні луги й болота нижче за течією, що й стає головним чинником спустошення й знеживлення».

Із 177 найбільших річок світу (більше 1 тисячі кілометрів завдовжки) лише третина не має гребель або інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика річка вільна в своїй течії від витоків до гирла. Незарегульованими залишаються ще 43 значних притоки великих річок, таких як Конго, Амазонка й Лена. Будівництво гребель на річках — небезпечна тенденція, яка загрожує природі всієї планети.

Більшість незарегульованих річок сьогодні знаходяться в Азії, Південній та Північній Америці. В Австралії та Океанії їх три, в Європі, включаючи територію на захід від Уралу, лише одна велика річка — Печора в Росії — вільно тече від витоків до моря. За прогнозами Всесвітнього водного форуму, кожна четверта найбільша річка світу буде зарегульована протягом найближчих 15 років.