9 травня День матері

Споконвіку жінку називають берегинею роду, а основним її призначенням на землі вважають материнство. Справді, роль матері в житті кожної людини — неоціненна. І найменше, що ми можемо зробити для наших матерів, — любити їх усім серцем, поважати, шанувати щодня, хоч відзначають День матері лише раз на рік.

Історія появи свята

Перша згадка про День матері датується 1872 роком, коли американська пацифістка Джулія Ворд Гоув запропонувала відзначати день єдності матерів у боротьбі за мир у всьому світі. Однак її тоді не підтримали ні в рідній країні, ні за її межами. Кілька десятиліть потому, 10 травня 1907 року, ще одна американка — Анна Джарвіс  — організувала церемонію вшанування пам’яті своєї матері. А відтак надіслала пропозицію до державних установ, законодавчих органів та відомих осіб запровадити щороку один день для вияву поваги до матерів. Ідею дівчини підтримали, і в 1914 році президент оголосив другу неділю травня національним святом — Днем матері. В Україні цей день вперше відзначили в 1992 році. Але із часом про свято забули. І перелік українських свят знову поповнився Днем матері відносно нещодавно — з 2000 року.

Традиції святкування

Кожна країна має свої традиції вшанування матерів. Так, в Австралії День матері не є державним святом. Цього дня прийнято збирати пожертви для Будинку жінок. Також традиційно кожна жінка отримує в подарунок хризантеми. Попри те що японці вирізняються не найпривітнішим ставленням до жінок, у їхній країні День матері вважають святом і дарують жінкам гвоздики. А в меню австрійських ресторанів з’являються спеціальні страви до цього свята. Але взірцем вияву поваги до матерів є Туреччина. Так, в одному з міст цієї країни День матері святкують щоп’ятниці. Така традиція пов’язана з давнім звичаєм, коли дівчата після заміжжя відвідували матерів цього дня тижня. В Україні немає особливих традицій святкування Дня матері. Утім варто звернути увагу на таку особливість: у нашій державі період відзначення Дня матері збігається з місяцем вшанування Пречистої Діви Марії, заступниці роду людського. У травні, коли природамати одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала нам щедрий врожай, люди згадують материнську самопожертву та схиляються перед матерями.