ЙОДНА НЕДОСТАТНІСТЬ ТА її ПРОФІЛАКТИКА

Розгляньмо таке порушення. Усі мінеральні речовини, що містяться в харчових продуктах, поділяють на дві групи: макро- і мікроелементи. Мікроелементи, до яких належать йод, названі так тому що їх концентрація в організмі не перевищуе 0,01 %. Але це зважаючи на таку малу концентрацію він відіграє важливу роль у біохімічній функції щитовидної залози. Залоза використовує йод для синтезу таких важливих гормонів як тиротоксин, дійодтирок- син і трийодтироксин. Недостатнє надходження йоду в організм людини призводить до розладу функції щитовидної залози, її збільшення і розвитку зобу.

Понад 85 % йоду надходить в організм людини з їжею, переважно рослинною. Але порушення правил зберігання та кулінарна обробка продуктів (смаження, відварювання, випікання) при¬зводять до значного зниження вмісту йоду в них, а в подальшому і в організмі людини.
У дорослих нестача йоду в них в їжі спричиняє компенсаторне збільшення щитовидної залози і набряк, випадання волосся, зниження температури тіла, різке зменшення фізичної та розумової працездатності та інші симптоми. Але найбільшу небезпеку та стурбованість викликає йодна недостатність у вагітних, унаслідок чого підвищується ризик народження дітей з малою вагою, нейросенсорною глухотою, спастичним паралічем, кретинізмом, а також мертвонароджень та викиднів. У ранньому дитинстві нестача йоду спричиняє незворотні психічні порушення, що призводять до критицизму, глухоти, німоти та ін. Така дитина буде приречена на довічну замісну терапію гормональними препаратами.
Усесвітня організація охорони здоров’я провела дослідження і на підставі їх результатів почала вважати Україну однією з країн з йодною недостатністю у населення. За останні роки кількість хворих поміж дітей у нас збільшилась утричі, а кількість операцій на щитовидній залозі за останні 5 років — у 3,5 рази.
За даними ВООЗ захворювання, зумовлені йодною недостач’ ністю, можуть бути повністю ліквідовані за умов вживання на селениям ендемічних регіонів продуктів, збагачених йодом. При родним джерелом вмісту значної кількості йоду є морська капуста та продукти, виготовлені з її використанням. Багато йоду містять морська риба, консерви з неї, нерибні продукти моря (мідії, м’ясо кальмарів, креветок, морського гребінця, м’ясо морських тварин). Але найбільш простим, дешевим, що особливо важливо для малозабезпечених верств населення, та випробуваним засобом є введення до раціону свого харчування йодованої кухонної солі (у 10 г такої солі міститься 190 мкг йоду, а добова потреба людини в йоді стано¬вить 200-220 мкг). Йодована кухонна сіль є в будь-якому магазині.
Йодна недостатність істотно впливає на розумовий розвиток дітей.