Дієтичне харчування

Дієтичне харчування грунтується на загальних принципах раціонального харчування, має бути повноцінним та враховувати особливості захворювання дитини. У дошкільних навчальних закла­дах дієтичне харчування використовують як супровідний метод лі­кувально-профілактичних, оздоровчих або щадних заходів для нор­малізації роботи тієї чи тієї системи організму або органів дитини.

Лікувальний вплив дієтичного харчування забезпечують:

Дієтичне харчування має бути індивідуальним, сприяти від­новленню функцій травної системи. Окрім того, дієта має поліпши­ти дію ферментів під час травлення, компенсувати втрати харчових речовин організмом хворої дитини. Проте слід пам’ятати, що здоро­ву дитину на дієті тримати не варто, потрібно подбати про її раціо­нальне харчування та достатню фізичну активність.

У нашому дошкільному навчальному закладі організацію ді­єтичного харчування дітей, яким призначено дієту, контролює ме­дична сестра з дієтичного харчування.

Для дієтичного харчування дітей у до­шкільних навчальних закладах найбільш прийнятною є дієта № 5, яку використовують як основу для дієт № 7 (з обмеженням солі) та № 8.

Оптимальна кількість прийомів їжі за дієтичного харчуван­ня — п’ять разів на добу. Дієту № 5 призначають дітям із хронічними захворюваннями печінки та жовчовивідних шляхів. Мета дієти — сприяти відновленню порушеної функції печінки, нормальному жовчовиділенню. Страви від­варюють і запікають, рідше — тушкують. Під час приготування страв борошно, цибулю, моркву та інші овочі не пасерують. Обов’язково ви­ключають смаження продуктів харчування. За дієти № 5 продукти хар­чування не потребують подрібнення, окрім овочів, багатих на кліткови­ну, як-от капуста, кабачок, морква та буряк. їх перетирають.

Виключають із раціону свіжий хліб, консерви, жирні сорти м’яса, бобові, окрім зеленого горошку, смажені яйця, редьку, щавель, шпинат, редис, квашені та мариновані овочі, какао, здобу. До того ж обмежують кількість солі до 10-12 г на добу.

Дієта № 7      Показаннями для призначення дитині дієти № 7 є гострий нефрит у період одужання та хронічний нефрит зі слабко виражени­ми змінами. Продукти під час приготування страви пропарюють, відварюють, запікають. Особливостями цієї дієти є виключення солі та обмеження рідини. З раціону виключають такі продукти харчування: дріжджовий хліб, міцні бульйони, смажене м’ясо, сир твердий, бобові, какао. За дієти № 7 можна вживати страви дієти № 5, якщо їх не солити.

 

ПРОДУКТИ І СТРАВИ, ЩО  

РЕКОМЕНДУЮТЬСЯ ДЛЯ ДІЄТИЧНОГО

ХАРЧУВАННЯ

 

Продукти
і страви
Дієта № 5
Хліб Пшеничний не свіжоспечений, але не із закінченим терміном придатності, печиво
галетне
Супи З овочами, крупами, з вермішеллю, молочні, фруктові
Страви з м’яса Нежирні сорти м’яса, птиця, кролик у
відвареному вигляді і страви з рубленого
м’яса. Після відварювання можна тушити і запікати
Страви з риби Риба варена, запечена після відварювання
Страви і гарніри з
овочів
Картопля, різні овочі у вигляді салатів або
відварні, запечені. Виключити: редьку,
редис, щавель, шпинат, бобові (крім
зеленого горошку)
Страви і гарніри з
круп і макаронних
виробів
Різні каші, пудинги, запіканки з круп,
вермішель, локшина домашня
Яйця і страви з
них
Яйця варені, омлет
Фрукти, ягоди,
соки
Ягоди і фрукти солодких сортів у свіжому вигляді, киселі, компоти, яблука сирі і печені
Кондитер. вироби Цукор, варення, джем, мед, мармелад,
зефір, вершкова карамель
Молочні продукти
і страви
Молоко, кисломолочні продукти, у тому
числі сир кисломолочний в стравах (запіканки, ліниві вареники)
Жирні продукти Олія, масло вершкове, вершки, сметана
Напої Чай, чай з молоком, кава злакова з
молоком, ягідні, овочеві соки, настрій шипшини