Купава інформує

Як усе починалося…

На мальовничому березі неповторного Псла у кінці 70-х років був побудований заклад – дитячі ясла-садок №71 «Червона гвоздика».

Назву отримав на честь героїв Другої світової війни, які захищали місто Суми. Дитячий ясла-садок №71 «Червона гвоздика» розпочав навчально-виховну діяльність із січня 1980 року. Відкривала гостинно двері для перших вихованців та працівників садочка завідуюча Панфілова Катерина Григорівна, яка внесла вагомий вклад в облаштування території закладу.

lit004

Естафету завідуючої підхопили: Тимченко Надія Петрівна та Литвиненко Олександра Сергіївна. За плідні роки невтомної праці було створено всі необхідні умови для всебічного розвитку та виховання малюків.

lit005Завідувати дитячим ясла-садком №71 «Червона гвоздика» з жовтня 1986 року була призначена Безверха Любов Володимирівна. Педагог із якостями прекрасного лідера, організатора із живим вогником творчості, відкритою для людей душею, що надихав на звершення весь великий колектив. За її участі успішно проходили семінари-практикуми з розвитку мовлення, образотворчої та музичної діяльності. Значну увагу приділила естетичному оформленню закладу та території (оснащення обладнанням ігрових та спортивних майданчиків, озеленення території).

Сильний, творчий, згуртований педагогічний колектив, який багато років поспіль був флагманом дошкільної освіти міста – заслуга Любові Володимирівни.

lit008З червня 1999 року по серпень 2014 року на чолі закладу працював досвідчений керівник, Кулик Надія Іванівна. За вагомий внесок у розвиток дошкільної освіти Надія Іванівна була нагороджена нагрудним знаком «Відмінник освіти України», Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України. За час перебування педагога на керівній посаді заклад став Флагманом освіти України. Поряд багато років з нею працював творчий вихователь-методист Кривушенко Тетяна Дмитрівна, спеціаліст вищої категорії, має педагогічне звання «старший вихователь», за значні заслуги в освітньо-виховній роботі нагороджена Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України. Досвідчений керівник,умілий організатор та наставник, просто чудова людина, Кулик Надія Іванівна очолювала талановитий, сильний, відданий дітям колектив педагогів, які творчо підходили до своєї праці.
lit009

У липні 1999 року дитячі ясла-садок було перейменовано на Комунальний дитячий дошкільний заклад №71, а з вересня цього ж року став діяти, як Центр еколого-валеологічного виховання дошкільників, основним завданням якого стало створення еколого-валеологічногї системи знань, переконань, які закладають основу відповідального та дієвого ставлення до навколишнього середовища, власного здоров’я.

lit012З 1 вересня 2008 року дошкільний навчальний заклад функціонував, як Центр національної культури. Залучення дошкільників до українознавчих виховних заходів допомагає дітям чітко зрозуміти й глибоко пройнятися національною ідеєю, осмислити історичну необхідність і важливість українського державотворення. Ознайомленню з національною культурою та створення необхідної атмосфери сприяє організоване в дошкільному закладі етносередовище. Так, в інтер’єрі та екстер’єрі дитсадка використані елементи українського традиційного мистецтва та побуту. Одна з ігрових кімнат облаштована як міні-музей Слобожанщини, стіни якого оздоблені вишитими рушниками, підлога й лави застелені домотканими килимами, старовинним ліжком, скринею, в якій зберігаються полотно, рушники, одяг, вінки. Тут проводяться заняття з народознавства, лунають народні пісні та мелодії. Крім того, в групових кімнатах оформлені українські куточки, в яких вихователі ознайомлюють дітей з культурою, літературою, традиціями українського народу. Народознавчий матеріал педагоги використовують у різних сферах життєдіяльності дітей. Завдяки цьому малюки глибше відчувають, що набуття знань про свій народ – це пізнання себе як його частини.
lit013
З жовтня 2013 року Сумський дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №13 «Купава» м. Суми, Сумської області діє як Центр розвитку дитини.

lit014Наразі на чолі закладу з вересня 2014 року стоїть висококваліфікований, здібний, креативний, компетентний завідувач Слюсар Алла Станіславівна, спеціаліст вищої категорії, для управлінської діяльності якої характерний демократичний стиль, високі інтелектуальні, організаторські, психологічно-комунікативні здібності,швидке прийняття рішень і практична реалізація нововведень. Алла Станіславівна досконало володіє вмінням правильно оцінювати здібності й індивідуальні особливості працівників, прислухатися до думки, порад і рекомендацій членів колективу, підтримуючи їх ініціативи в практичній діяльності.