ДАЛІ

■ Визнайте дитячий страх. Багато страхів дитини здаються батькам абсурдними. У будь-якому разі не соромте дитину за те, що вона чогось боїться. Навпаки, допоможіть їй зрозуміти, що відчувати страх — це природно. Навіть дорослі іноді чогось бояться. Дитина має зрозуміти, що так само нормально й долати свої страхи. Звісно, якщо дитина боїться вогню, ви можете не вмикати в її присутності газову плиту. Це збереже спокій малюка, утім не позбавить страху.

■ Обговорюйте з дитиною страхи. Невідоме лякає сильніше. Відкрившись вам і поділившись своїми пережив зями, дитина зможе перемогти свої ірраціональні, вигадані в уяві страхи. Запропонуйте дитині описати образ свого страху, а потім спробуйте разом з нею скласти про нього казку. Опишіть вогонь добрим задиркуватим хлопчиком, який полюбляє бешкетувати, дуже боїться інших людей. Але в кінні казки він стає дуже слухняним і залюбки допомагає всім навколо.
■ Пояснюйте дитині правила поводження з вогнем. Якщо дитина боїться полум’я газової плити, покажіть, у який спосіб його можна вимкнути. Під час відпочинку на природі зверніть увагу дитини на те, як треба загасити полум’я після використання, аби уникнути пожежі.
■ Намалюйте страх. Це найдієвіший спосіб боротьби з ним. Хай дитина намалює образ свого страху, а поруч — себе сміливу й непереможну. Можна зобразити вогонь, який гасне під струменем води, а дитина в касці пожежника тримає шланг, із якого б’є цей струмінь. І об’єкти страху вже не здаватимуться такими загрозливими. А ще можна «знищити» страх. Для цього малюнок, на якому дитина зобразила свій страх, слід порвати на дрібні шматочки і викинути у смітник. При цьому обов’язково розкажіть дитині, що страху більше не існує, тож віднині він не потурбує її. Важливо також постійно хвалити дитину за те, що вона змогла побороти свій страх. Уміння переборювати свій страх знадобиться дитині ще не раз протягом життя. Тож допоможіть їй навчитися аналізувати й долати свої страхи, дивитися в «обличчя» проблемам, а не ховатися від них.