9 травня День перемоги

титЦього року Україна вперше відзначатиме разом з Європою 8 та 9 травня Дні пам’яті та примирення, відійшовши нарешті від усталеного радянського зразка святкування 9 травня як Дня Перемоги радянської армії на фашизмом.

Новий зміст відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня Перемоги над нацизмом у Європі скерований на вшанування ветеранів, які воювали в різних арміях.

Ми тепер не святкуємо, ми Вшановуємо пам’ять тих, хто боровся з нацизмом.

Відтепер, згідно з Указом Президента України «Про заходи з відзначення у 2015 році 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі і 70-ї річниці завершення Другої світової війни», з метою гідного вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, консолідації суспільства навколо ідеї захисту України, офіційно встановлено в Україні День пам’яті та примирення, який відзначатимуть щороку 8 травня.

Символом відзначення Дня пам’яті та примирення і Дня перемоги став червоний мак. В українській міфології мак має дуже багато значень. Це символ сонця, волі, гордості, оберегу від нечистої сили, крові. В українських народних піснях та думах мак пов’язаний з війною та військом, він символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.

Данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни віддають у всьому світі.  Генеральна Асамблея ООН у 2004 році ухвалила Резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни. У Великій Британії та країнах Співдружності відзначається «День Перемоги в Європі»; у Вірменії – «День Миру»; у Норвегії – «День визволення»; у Словаччині – «День перемоги над нацизмом»; у США – «День Пам’яті»; у Франції – «День Перемоги»; у Чехії -«Національний День» тощо.