Далі

Головним завданням педагогів ЗДО під час дистанційної взаємодії з родинами – розміщувати на електронних ресурсах (враховуючи вік дітей, зміст освітньої програми, за якою працює ЗДО): цікаві посилання на корисні сайти, розвивальні завдання, ігри та вправи з різних видів діяльності відповідно до розкладу занять, зазначайте літературу для опрацювання: казки, оповідання, вірші, скоромовки, лічилки, потішки тощо, консультації та поради від інших спеціалістів.
Головне правило для батьків – планувати всі активності варто з урахуванням інтересів дитини, бо для кожного віку вони свої. Налаштуйтеся на зворотний зв’язок. Завдання «в нікуди» виконувати нецікаво. Тому коментуйте виконані вправи, підбадьорюйте та хваліть учасників. Так ви не лише підштовхуватимете їх взаємодіяти, а й зрозумієте рівень активності кожного.
Розмістіть на сайті дитячого садка корисні пам’ятки та рекомендації, як батькам організувати розвиток дітей. Їх також можна надіслати батькам на електронну пошту, у месенджер чи груповий чат тощо. Це не займе багато часу, однак батьки відчують вашу підтримку та небайдужість.
Насамперед дорослі мають організувати свій день так, щоб якнайменше змінити розпорядок дня дитини від розпорядку дня в дитячому закладі. Адже карантин закінчиться і діти повернуться до звичного розміреного життя садочка. І краще, щоб малюку не прийшлося заново до нього привчатися. Батькам потрібно розуміти, що змінилося тільки місце перебування більшої частини дня для дитини, а її діяльність повинна і надалі бути такою, як і була (по можливості), або трішки замінена. Важливо, щоб у неї були чіткі очікування з приводу того, що буде відбуватися протягом дня – коли буде час для ігор, читання і відпочинку. День повинен розпочинатися з гігієнічних процедур, ранкової гімнастики, сніданку. Протягом дня батьки повинні організувати пізнавальну, ігрову, трудову, художньо-продуктивну, самостійну діяльність дитини. Якщо ж це дитина старшого дошкільного віку, то вона більш самостійна і тому контролювати самостійну діяльність не обов’язково, а з малюками молодшого дошкільного віку потрібна допомога.
Ось декілька цікавих порад для батьків:
Пізнавальну діяльність можна організувати як до обіду, так і після денного сну. Вихователі садочка повинні проконсультувати батьків за якою програмою працює садочок, де чітко вказані вікові особливості відповідного віку та знання з кожної освітньої лінії, які повинна отримати дитина, відповідно до вікової категорії. Цим самим батьки можуть зорієнтуватися на те, що вже знає їхня дитина і чому її ще потрібно навчити. Так, це може бути складно, бо існують різні форми та методи роботи з дошкільнятами. Але не обов’язково в домашніх умовах дотримуватися всього цього. Головне – в доступній для дитини формі пояснити матеріал, дати змогу закріпити в практичних вправах (якщо це необхідно). Бажано використовувати наочний матеріал. На допомогу прийдуть інформаційні технології. З підручного матеріалу можна виготовити наочність (матеріали для лічби, геометричні фігури, цифри та літери тощо). На час карантину з дітьми батьки, ймовірно, не зможуть працювати на тому ж рівні, що раніше. І діти не зможуть вчитись так само ефективно, як за звичайних умов. Це певний період, який мине і до якого варто адаптуватись. Карантин потрібно пережити, й далі буде по-іншому.
Трудова діяльність. Діти старшого дошкільного віку дуже люблять допомагати батькам, тож використовуйте їхнє бажання. Таким чином ви не лише весело проведете час, але й зможете прищепити малечі необхідний об’єм тих навичок та вмінь, які знадобляться у майбутньому. У старшому дошкільному віці у дітей з’являється почуття відповідальності за свою роботу, а також новий мотив діяльності — зробити для інших. Дитина проявляє ініціативу, у неї з’являється об’єктивна самооцінка. У цей період діти навчаються працювати разом, розподіляти між собою обов’язки, домовлятися, здійснювати дії так, щоб інший міг їх успішно продовжувати. Залучати дітей до побутової праці важливо, бо під час такої діяльності між дитиною і дорослим встановлюються стосунки реальної взаємодопомоги, координації дій, розподілу обов’язків. Зароджуючись у дошкільному віці, ці стосунки розвиваються й надалі.
Так, дітей цього віку можна залучити до приготування їжі. Заведіть традицію випікати пироги або ж влаштуйте домашнє свято вареників чи навчіть робити смузі. А приготування піци може зайняти всю родину на декілька годин.
Давайте малечі завдання, які вона може виконати відповідно до свого розвитку: витерти пил, полити квіти, прибрати речі на місце.
Запропонуйте дитині посадити город на підвіконні. Згадайте про популярний нині “мікрогрін”. Але починати можна із найпростішого: проростити квасолю, зернятко-кісточку авокадо чи фініка. Навіть вирощування зеленої цибулі на підвіконні, із заповненням “щоденника спостережень за рослиною”, для сучасної дитини може перетворитися у захоплюючу гру. А як щодо того, аби проростити розсаду помідора чи капусти, яку після завершення карантину можна висадити в грунт, а згодом – смакувати плодами праці.
Ігрова діяльність. Гра завжди бажана для дитини. Вона створює позитивне емоційне тло, на якому всі психічні процеси протікають активно. Ігрова діяльність сприяє і розвитку в дитини навичок, необхідних для самообслуговування й надання допомоги дорослим. Наприклад, у різних сюжетно-рольових іграх дитина має змогу багаторазово моделювати й закріплювати послідовність прибирання, прання, прийому їжі, одягання й роздягання (ляльки) тощо. З 3-х років діти обожнюють сюжетно-рольові ігри. Ви можете придбати валізу лікаря або ж взяти шприц (без голки) чи тонометр з домашньої аптечки. Нехай дитина встановить вам діагноз та призначить лікування. Або ж нехай ваша малеча перевтілиться у вчителя майбутнього. Дайте їй блокнот, куди вона вноситиме результати оцінювання, змайструйте указку.
Художньо-продуктивна діяльність. У різних видах художньо-продуктивної діяльності формується незалежність дитини від дорослого, прагнення до пошуку адекватних засобів самовираження. Дошкільники мають змогу втілити свої задуми та реалізувати творчі здібності.

Ось декілька ідей:
У цьому віці дітей також можна зацікавити створенням сенсорної коробки, але вже тематичної. Зробіть із картону будиночок фермера, стайню, обнесіть територію парканом із гілочок чи паличок з-під морозива. Помістіть фігурки тварин і забудьте про дитину на півгодини. Якщо ж у вас є іграшки полярних тварин, то у звичайному домашньому тазу можна створити навіть північ – із кригою та штучним снігом.
Дошкільнята обожнюють дізнаватись щось нове та експериментувати. Нерідко для видовищних досліджень вам знадобиться лише сода, крохмаль, рідина для миття посуду та піна для гоління.
Разом з малечею ви можете створити кольоровий дощ. Для цього у прозору ємність налийте воду, на поверхню вичавіть піну для гоління. Це будуть ваші хмари. Потім за допомогою піпетки капніть кілька крапель води, пофарбованої аквареллю чи гуашшю. Зачекайте кілька хвилин і подивіться, як з хмари з’являться перші краплини дощу.
Створіть паперові пуп’янки. Для цього з кольорового паперу виріжте квіти з довгими пелюстками. Загніть пелюстки усередину, аби вийшов пуп’янок квітки. У ємність з водою покладіть квіти. І насолоджуйтесь тим, як за кілька секунд, прямо на ваших очах розквітнуть паперові квіти. Можна зробити цілий квітковий сад або ставок.
Створіть зірки із сірників. Для цього візьміть 5 сірників, зламайте їх посередині та складіть у формі сніжинки. Середину фігури окропіть декількома краплями води. За декілька хвилин звичайні дерев’яні сірники утворять форму зірки.
Зайняти дитину можна й орігамі. Знайдіть в мережі схеми, дайте дитині набір кольорового паперу і спробуйте скласти його. Почніть з простих фігурок тварин, наприклад, песика чи рибки. Створення таких поробок розвиває посидючість, моторику, просторове мислення та художній смак.
Ідеї, як цікаво та змістовно організувати дозвілля дитини дошкільного віку можна ознайомитися тут:
https://childdevelop.com.ua/
https://besmart.study/
http://www.child-thinking.com.ua/
http://detsky-mir.com/
https://kazky.org.ua/

Ідеї, як розважити дитину під час карантину


Це наше і це твоє – YouTube
https://www.manamonster.com/uk
http://igraem.pro/
http://www.raskraska.com/
http://www.doshkolniki.com/
https://childdevelop.com.ua/worksheets/tag-detsad/
Рухова діяльність. Перебуваючи вдома на карантині, можна більше часу приділити дітям і навчити їх (та й себе) гарним звичкам. Заняття фізичними вправами – одна з них. Діти звикли багато рухатися – врешті-решт, це їм просто необхідно! Їм потрібно шуміти, бігати, стрибати і таке інше. Це можна робити як вдома, так і на вулиці.Обов’язково робіть з дитиною зарядку та руханки! У мережі можна знайти багато прикладів вправ для занять з дітьми. Є навіть веселі танцювальні вправи для дуже енергійних (як на англомовному ютуб-каналі.

На карантині опинилися й батьки, що виховують дітей з особливими освітніми потребами дошкільного віку. Використання Facebook: сторінки інклюзивно-ресурсних центрів (там батьки можуть знайти контактні телефони та електронні пошти для зв’язку зі спеціалістами ІРЦ, домовитися про онлайн-консультацію та отримати рекомендації як записатися на комплексне оцінювання після виходу з карантину). Також важливо знати про таку установу, як ресурсний центр підтримки інклюзивної освіти, який створений в нашому місті, для отримання консультативно-методичної допомоги з питань навчання дітей з особливими освітніми потребами під час карантинних обмежень у країні. Батьки дітей з особливими освітніми потребами можуть користуватися усіма порадами для дітей дошкільного віку, які розміщені на сайті Міністерства освіти і науки.
Наголошую, що для дитини з особливими освітніми потребами має бути розроблена індивідуальна програма розвитку, яку створює і відстежує команда психолого-педагогічного супроводу закладу. Батьки можуть здійснювати онлайн-зв’язок для отримання консультації та рекомендацій щодо організації навчання вдома.
Ще раз наголошую: всі спеціалісти (музичні керівники, інструктори фізкультури, вчителі-логопеди) складають також індивідуальні плани своєї дистанційної роботи за такими блоками: самоосвіта, робота з дітьми, взаємодія з батьками.

Складаючи індивідуальний план дистанційної робот вони повинні враховувати: