Консультації та поради для педагогів

Як  позбутися страху темряви під час війни

         Війна породила багато проблем і страхів. Однією з таких проблем є відключення електрики і,  як наслідок, загострення страху темряви. Причому як у дітей, так і в дорослих.  У древності китайські мудреці стверджували, що кожна людина має навчитися бачити там, де темно, і чути там, де тихо. Лише в темряві можна побачити справжнє світло, і в тиші почути справжню гармонію. Все так, але ця філософія більше стосується дорослих. І якщо дорослі зазвичай здатні справлятися зі своїми страхами, то дітям самотужки вибратися із нафантазованих у темряві жахіть надзвичайно складно. Тож щоби страх темряви не переріс у фобію, дитину слід вчасно підтримати й озброїти інструментами захисту.

Головні чинники, які породжують страх темряви у дітей, – це  відчуття самотності та бурхлива фантазія, яка малює жахіття, що причаїлися там, де їх не можливо побачити. Що ж робити дорослим, аби допомогти дітям?

         Якщо дитина переживає складний досвід, зокрема страх і відчуття самотності, але при цьому діє разом з іншими – у неї з’являються відчуття сили, що допомагає подолати негативні емоції.

Ключові чинники тут: по-перше – діяти й, по-друге,  – діяти разом з іншими, аби позбутися відчуття самотності. Тож стане у пригоді все, що звучить і сприймається на слух: співи, музикування, словесні ігри та жарти. А також ігри та дії, що викликають тактильні відчуття.

В умовах тотального відключення енергії в пригоді стане ліхтарик. багато чудових ігор і розваг, для яких темрява – необхідна умова.

підсвічуючи їх, аби була тінь.

Отже, є багато варіантів перетворити незручності н6а користь. Діти зрозуміють, що темрява – це не страшно, а навіть весело.

 

Як підтримати дитину, яка боїться гучних звуків під час воєнних дій

 

Поради щодо розвитку творчості дитини

 

Музика в житті малюка                                                                             

Музика, як вид мистецтва повинна увійти в життя дитини якомога раніше. І батьки мають muz007право запитати: не вже не рано? На це питання можна відповісти так: ні не рано, а може трішечки пізно. Вченими доказано, що ще до народження, дитина сприймає не тільки голос матері, але і деякі звуки ззовні. Це говорить про те, що музика, музичне мистецтво ближче дитинці, ніж інші види мистецтва, тому що слуховий аналізатор дитини починає формуватися одним із перших. Для дітей раннього віку інтонаційна виразність музики, близька до інтонації голосу людини і має велике значення. Вона благодійно діє на настрій дитини, визиває перш за все почуття задоволення. Постійні позитивні реакції на музику впливають на формування емоційної сфери дитини.

 ДАЛІ

 

Коли починати слухати музику з дитиною                                         

       Шановні батьки! Якщо Ви хочете, щоб серце Вашої дитини прагнуло дслуха 1о Добра, Краси, Людяності, спробуйте навчити її любити і розуміти музику! Вчіть її, навчайтеся разом з нею! Фахівці з різних галузей дошкільної психології, педагогіки мистецтва радять починати займатися музикою вагітним мамам ще у період вагітності, а продовжувати зразу від народження дитини для формування гармонійної особистості засобами музики. Музичне мистецтво є джерелом духовності, засобом активізації всіх творчих здібностей дитини, звичайно за умов систематичних занять і не лише у дошкільних навчальних закладах, а і дома. Прихильники раннього виховання мистецтво рекомендують батькам не втратити можливість формування гарного смаку у малюків, розуміння ними характеру та образності музики, величезного естетичного впливу на всю психіку дитини, її позитивний та гарний настрій.

ДАЛІ

Вплив колискової пісні на розвиток дитини                                       

кол.
Скільки теплих і ласкавих слів знаходить матуся, заспокоюючи свою дитинку. Скільки любові і ніжності у колискових піснях! Малюк, ще не вміючи розмовляти, не розуміючи жодного слова, почувши колискову одразу заспокоюється, затихає, засипає! Саме колискові пісні вважаються першими в житті вашого малюка, вони сприймаються з магічною силою, тому що співає їх найрідніша в світі людина – матуся!
Ритм колискових зазвичай відповідає серцебиттю, ритму дихання матері і малюка, відіграє важливу роль у духовному розвитку дитини. Саме завдяки колисковим, дитина отримує перші уявлення про навколишній світ: тварин, пташок, оточуючі предмети.

ДАЛІ

Рекомендації для батьків щодо організації театральних вистав удома

• Створюйте теплу та доброзичливу атмосферу, викликайте в дітей позитивні емоції
• Уважно й терпляче вислуховуйте всі ідеї дитини
• Підтримуйте творчу активність дошкільника
• Уникайте зауважень, критики, осуду дитини, тиску на неї,
• співчувайте її невдачам
• Обговорюйте з дитиною перед виставою особливості її ролі, а після вистави — результат Схвалюйте досягнення дитини та окреслюйте шляхи для подальшого вдосконалення її акторської майстерності
• Пропонуйте дитині грати ту роль, яка їй сподобалася
• Розповідайте знайомим у присутності дитини про її досягнення
• Висловлюйте власні враження, отримані під час підготовки та проведення вистави, та спонукайте до цього дошкільника

ДАЛІ

Як організувати музичні заняття вдома                                               

Дорослі, а тим паче батьки, мають брати активну участь у житті дітей, разом із ними пізнавати світ і вдомасебе в ньому, цінувати маленькі радощі життя. Бо вміння пронести відчуття дива крізь роки — це справжній талант. А що може бути ліпшим, аніж осягнення дива її величності Музики у колі сім’ї.
Про те що батьки для дитини — найліпші вчителі, взірець для наслідування, напевно, знають усі. Однак батькам слід мати на увазі: якщо вони покладають значні надії на дитину, то здійснення цих сподівань потребує також і величезної віддачі від них. Не варто покладатися лише на педагогів. І стосується це зокрема й музичного виховання. Продуктивні музичні заняття можна проводити і вдома. Головне, проявити творчу ініціативу!

ДАЛІ