Далі

1. Завжди залишайтеся в курсі подій: що відбувається довкола: що і де знаходиться; як ворогуючі сторони себе ведуть, які плани мають, як ставляться до «цивільних» тощо.
2. Завжди майте при собі документи. Найкраще їх зберігати в кишенях штанів, що щільно закриваються, адже решту одягу чи речей дуже легко загубити.
3. Дотримуйтесь нейтралітету. Ніколи не висловлюйте власну позицію та не називайте себе прибічником тієїчи іншої сторони. Краще говоріть: «Я нічого в цьому не тямлю».
4. Будьте обережними. Не випускайте дітей на вулицю, особливо 12—16 років. Краще вивезіть їх на безпечну територію або в село.
5. Дівчатам та жінкам не можна яскраво фарбуватися або носити відкритий одяг. Краще стерти всю косметику та переодягнутися в мішкуватий одяг нейтральних відтінків.
6. Чоловікам не слід носити військову форму або спортивні костюми. Краще переодягтися в «сільського бухгалтера»: старий костюм та сорочка без краватки.
7. Уникайте натовпу. Якщо зустріли озброєну людину, не опускайте очі додолу, а зробіть вигляд, наче заблукали. Прямо в очі людям зі зброєю теж краще не дивитися.
8. Під час стрільби знайдіть сховище і перечекайте небезпеку. Лише коли постріли вщухнуть і випаде вдала нагода — тікайте геть.
9. Якщо постріли застали вас зненацька — падайте додолу, перекотіться до бордюру або фундаменту будівлі, прикрийте голову руками і лежіть не рухаючись.
10. Не виглядайте у вікна, коли на вулиці рухається озброєна група людей та військова техніка. Краще тримайте вікна завжди заштореними і намагайтеся не вмикати світло.
11. У квартирі відключіть дзвінок та приберіть килимок біля дверей. Двері постійно тримайте зачиненими, але завжди будьте напоготові покинути приміщення.
12. На одвірок вхідних до квартири дверей можете наклеїти папірець із якоюсь печаткою, що важко ідентифікується, датою та вигаданим підписом. Це убезпечить ваше житло.

13. Ніколи не перебувайте в центрі натовпу. Міцно тримайте біля себе дітей та жінок.
14. Уникайте конфліктів, сутичок та бійок. їх сценарії, організатори та результати можуть бути різними, але в будь-якому випадку вони несуть загрозу вашому життю.
15. Якщо ви вирішили покинути місто, обов’язково начепіть на рюкзак білий прапор, щоб жодна із сторін не прийняла вас за супротивника.
16. В осіб, які покидають місто пішки, більше шансів вижити, ніж у тих, хто їде на машині під час збройних протистоянь.
17. Під час евакуації продукти та одяг тримайте в наплічнику, а документи та аптечку в кишенях чи малій сумці, що чіпляється на пояс.
18. Якщо вас перестрів військовий і хоче забрати рюкзак — віддавайте не вагаючись. Краще втратити речі, ніж життя.
19. З точки зору психології, якщо у вас забирають речі, віддавайте великий рюкзак, тоді у вас більше шансів вберегти маленьку сумку.
20. Вночі краще нікуди не ходити. У темряві у вас більше шансів отримати кулю, ніж удень, навіть якщо у вас є білий прапор.
21. Щоб евакуювати жінок та дітей, не варто чекати, коли військові підійдуть впритул до вашого міста. Родину слід перевезти на дачу чи в село, де буде великий запас води та їжі.