1 червня Міжнародний день захисту дітей

Безымянный 111Міжнародний день захисту дітей в Україні та світі святкують 1 червня. Це свято встановлене Указом Президента України від 1998 року за ініціативи Міністерства України в справах сім’ї, молоді та спорту, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей «Україна – дітям» та інших суспільних організацій.
На міжнародному рівні День захисту дітей був започаткований у 1949 році рішенням сесії Міжнародної демократичної федерації жінок.
День захисту дітей в Україні став святом солодкої вати, малюнків на асфальті та пишних промов про права та свободи дітей. Хоча не все лишається словами. За роки незалежності Україні вдалось розробити та прийняти законодавство про охорону дитинства, що відповідає європейським стандартам, Конвекції ООН про права дитини.
А самі діти дуже неординарно розуміють захист своїх прав. Для одних це можливість мати власну точку зору в різних масштабах, для інших – головною проблемою є безвідповідальність дорослих.
Цей день – не тільки голосні та веселі свята для малечі, а й нагадування суспільству про необхідність поважати права дитини, що є необхідною умовою для формування справедливого, гуманного соціуму, добробуту в ньому.