8 лютого – День повітряних зміїв

8 лютого святкують День повітряних зміїв. Вони приносять людям радість з 5-го століття і з’явилися спочатку в Китаї. Ще їх називають «літуни» або «кайти» – це найстаріші з відомих літальних апаратів, які на протязі тисячоліть використовувалися людьми з різною метою: задобрювали богів, доставляли повідомлення, підіймали в небо прапори, прогнозували погоду, надсилали радіосигнали. Сучасні повітряні змії використовуються здебільшого задля розваги, як народна традиція та як спорт.

Хочете трохи історії і цікавих фактів про повітряних зміїв? Тож давайте зазирнемо в історію їх появи, пам’ятаючи, що від самого початку своєї історії вони були провісниками літаків.

За однією з версій, приблизно 3 тисячі років тому першого повітряного змія виготовили в Китаї. Для цього в Піднебесній були всі необхідні матеріали — легка шовкова тканина, міцні мотузки, а також пружний бамбук для каркасу. Спершу китайські літуни були прямокутними, прикрашеними міфологічними зображеннями, а деякі з них оснащувалися спеціальними струнами та свистками, щоб під час польоту вони видавали звуки, схожі на музику.

Чудово, коли є можливість побувати на якомусь із фестивалів, присвячених повітряним зміям. Це неймовірне видовище з сотень чи навіть тисяч яскравих кайтів у повітрі і особлива атмосфера. Та найбільше щастя зробити летуна самому або просто придбати повітряного змія в крамниці і вирушити на прогулянку до парку чи за місто. Просте дозвілля на свіжому повітрі з мотузкою в руці та літаючим змієм у небі чудово «перезавантаже» психіку і зніме напругу.