31 травня Трійця
Усі християни з нетерпінням чекають одне з найбільш світлих радісних свят на межі весни і літа – Святої Трійці, що прийшло до нас ще з дохристиянських часів. Дні напередодні Трійці називалися в народі Зеленими, так як у цьому святі тісно переплітаються язичницькі традиції і християнські канони. У сучасному календарі Трійця є загальноприйнятим вихідним днем, тому у людей завжди є можливість організувати для себе нетривалий вікенд і відправитися за межі галасливого і метушливого міста, ближче до природи, наприклад, в Карпати.
Народні традиції на Зелені свята
Давньою народною традицією є прикрашання свого житла на Зелені святки різними запашними рослинами, зеленими гілками, пахучими польовими квітами, створення з них цікавих композицій і вплетення у віночки. У багатьох домівках досі прийнято розкладати на підлогу або ставити у вази так зване «зілля». Попередньо зелень, зокрема, гілочки клена, липи, освячувади у церкві. Підлога в домі замаювалася свіжою травою. Ця традиція пов’язана з вірою в те, що зелень на Трійцю володіє особливою силою, що захищає оселю від різного зла. За повір’ями, в домі не можна було підмітати до закінчення святок.
Наші далекі предки щиро вірили, що в цей день не можна купатися у водоймах, так як русалки могли затягнути на дно. Ще одним звичаєм в це свято було освячення полів, щоб уберегти їх від повеней і градів. Наші прабабусі і прадідусі в цей день не давали худобі свіжу траву, не просівали через решето борошно в корито або бочку. Було прийнято пекти пшеничні пироги, обгорнуті в капустяне або бурякові листя.