1 травня – Свято Весни, Великдень

212Щорічно в тисячах храмів по всьому світу лунає дзвін, сповіщаючи про те, що наступила Пасха (Великдень). Оскільки дата святкування Воскресіння Христового щороку змінюється, то краще дізнатися заздалегідь, якого числа буде православна Пасха в 2016 році, щоб таким чином правильно до неї підготуватися.

Оскільки православні християни користуються Юліанським календарем, тому дата, коли настає Великдень, розраховується за так званим «старим стилем». Зазвичай, дата святкування Пасхи розраховується на багато років і навіть десятиліть вперед. Тому для того, щоб прості люди могли зорієнтуватися, наприклад, коли буде православна Пасха 2016 (Великдень), православна церква заздалегідь складає літургійні календарі та таблиці із зазначенням церковних свят. Для віруючих це свято – символ перемоги життя над смертю, початку нового просвітленого шляху.

І все ж таки, якого числа відзначається Пасха в 2016 році – дата святкування, за всіма розрахунками припадає на 1 травня, а святковий (світлий) тиждень випадає відповідно на період з 2 по 8 травня. Перед Світлим воскресінням з 14 березня по 30 квітня віруючим належить витримати Великий піст. У православ’ї він відрізняється строгістю порівняно з католицьким, в тому числі в частині вживання тваринної їжі.

«Христос Воскрес! Воістину Воскрес! »- Чуємо ми в цей день. Якби люди до кінця усвідомили суть цих слів, їх радості б не було меж. А умиротворення, яке вони б отримали для своєї душі, вистачило б, щоб більше не переживати ні про що, що могло б відібрати у них спокій і впевненість в житті й житті вічному! Для брехні більше б не залишилося місця. Але – всьому свій час.

 Свято Пасхи Христової – центральне свято в багатьох національних календарях більшості шанованих країн світу. Приємно, що і в нашій країні цей День закріплений на законодавчому рівні, відзначається згідно наших традицій і нашої національної культури. Зі святом Вас і Ваші родини!

В 2016 році Пасха Христова – Великдень припадає на 1 травня.