Енциклопедія для батьків

Кір картинка

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Журнал “Медична сестра дошкільного закладу” липень №7, 2018

Як сказати «ні» дрібним предметам у роті дитини

Як надати домедичну допомогу дитині за обмороження

Пам’ятка для батьків і вихователів

    Пам’ятка для батьків

Харчові отруєння на курорті? Ні, не чули

Улітку через високу температуру повітря продукти харчування швидко псуються, і хвороботворні мікроорганізми інтенсивно розмножуються. Порадимо, як організувати харчування під час літнього відпочинку, аби проблеми зі здоров’ям не зіпсували його.

Сальмонельоз

Пам’ятка для батьків

Обережно, у морі медузи!

 

Наближається літо, а з ним — сімейний відпочинок на морі. Морська вода відома своїми цілющими властивостями, утім деякі її мешканці, зокрема медузи, можуть нашкодити здоров’ю людини. Плаваючи в морі з дітьми, будьте обачними — дотик медузи у найлегшому випадку може призвести до опіку. Тому варто знати, як діяти у такій ситуації.

Пам’ятка для батьків

Закладає вуха в літаку: що робити?

У багатьох пасажирів під час зльоту й посадки літака закладає вуха. Причина таких неприємних відчуттів — різниця атмосферного тиску на землі й у повітрі. Коли літак різко набирає висоту умови навколишнього середовища змінюються так швидко, що тиск у барабанній перетинці не встигає вирівнятися і стає вище атмосферного або, навпаки, нижче, якщо літак знижується. Тож, аби уникнути під час авіаперельотів закладеності й болю у вухах, дотримуйтеся простих правил.

 

 

грип

Як вистояти у «сезон застуд», або Правила профілактики ГРВІ

Запам’ятайте:

За матеріалами сайту Доктора Комаровського

Допомога при зимових травмах
Пам’ятка для батьків та педагогів

Низька температура, ожеледиця, бурульки — все це може стати причиною травмування дитини взимку. Зокрема, бурульки, які щороку падають, зазвичай, із дахів будинків, становлять смертельну небезпеку для життя. На складність травми безпосередньо впливають маса льоду, що впав, та висота падіння. Так, при падінні бурульки найчастіше фіксують травму голови — від легкого забиття до тяжких черепно- мозкових травм.

Окрім того, до травмування дитини можуть призвести і приховані у снігу гострі предмети — гілки, металеві предмети, скло тощо. Від сильних подряпин зазвичай рятує одяг. Проте загострені предмети можуть пошкодити шкірний покрив і без розриву одягу, що буває при різкому ударі. У такому випадку одяг зминається, а шкіру ушкоджує предмет, що ніби «загорнутий» у тканину одягу. Тож після прогулянок узимку варто завжди перевіряти наявність на тілі дитини дрібних поранень, а помітивши їх, обробити антисептиком.

ДАЛІ                                                                                                                                               

Як запобігти травмуванню дитини

Пам’ятка для батьків

Діти часто травмуються або можуть завдати тілесних ушкоджень одне одному під час гри. Травмування може спричинити як поведінка самої дитини або її однолітків, так і необачність дорослих. Тому найважливіше завдання дорослих — створити відповідне середовище для безпечної гри дітей, аби запобігти їх травмуванню.
Пильно наглядайте за дитиною поблизу дороги, відкритих водойм, на спортивному чи ігровому майданчиках. Контролюйте її поведінку й умови гри.
Подбайте про зручний одяг і взуття дитини — вони мають відповідати погодним умовам. Дитині має бутті зручно рухатися під час їзди на ковзанах, лижах чи санчатах або велосипеді чи роликах тощо.
Стежте за грою дитини з низьким рівнем сенсомоторного розвитку. Що молодша дитина, то нижчий у неї рівень сенсомоторного розвитку. Якщо дитина не вміє досконало володіти своїм тілом, то координація її рухів порушується. А відтак травмуватися вона може навіть під час простої гри.
Поінформуйте дитину пре наслідки її можливих дій. Коли вона йде на ігровий майданчик або до парку розваг, розкажіть їй про безпечне поводження з ігровим обладнанням. Для власної безпеки дитині важливо знати, які атракціони небезпечн: та як потрібно поводитися на них.

Поясніть дитині, що не можна нехтувати власного безпекою, аби вразити друзів чи досягти найліпшого результату в певному змаганні. Часто така рішучість може призвести до негативних наслідків.

Ознайомте дитину з правилами дорожнього руху. Дитина має знати, як правильно переходити вулицю на пішохідному переход: або переході, де є світлофор. Переходити вулицю вона має тільки під наглядом дорослих.

Навчіть дитину правил пожежної безпеки. Навіть якщо сірники, запальнички та інші вогненебезпечні предмети знаходяться в недосяїнному для дитини місці, вона має знати, що бавитися з ними не можна.

Правила зберігання та використання побутової хімії вдома

За допомогою засобів побутової хімії підтримують чистоту одягу дитини, предметів побуту, приміщень, санвузлів тощо. Засоби побутової хімії мають бути безпечними для здоров’я дитини під час використання за призначенням. Також вони повинні відповідати встановленим санітарно-гігієнічним нормам і бути безпечними для довкілля.
У маркуванні товарів побутової хімії, крім основних відомостей, обов’язково мають бути зазначені:
• перелік інгредієнтів із зазначенням їх вмісту у відсотках;
в заходи захисту користувача від несприятливого впливу;
• запобіжні заходи і правила зберігання та застосування;
• попереджувальні написи залежно від виду продукції, наприклад: “Берегти від дітей!”
Для того щоб засоби побутової хімії не потрапили до рук дітей і не завдали шкоди їхньому здоров’ю, дотримуйтесь правил безпеки.

Чинники збереження зубів дитини здоровими

Фізичний розвиток і загартування. У разі формування у дитини неправильної статури формується неправильний прикус. Через це можуть виникнути різні захворювання зубів та ясен. Тож варто приділяти фізичному розвитку та загартуванню дитини багато уваги.
Активне жування. Однією із причин виникнення карієсу є те, що жувальний апарат сучасної людини має недостатнє навантаження через споживання м’якої їжі. Тож у раціон дитини обов’язково слід включати проварене м’ясо, овочі й фрукти, бажано сирі та тверді, час від часу учорашній хліб, зокрема його скоринки. Через певний час після споживання їжі корисно дитині з’їсти морквину, яблуко чи грушу. Це забезпечить самоочищення зубів від залишків їжі.
Раціональне харчування. Не менше двох-трьох разів на тиждень дитина має їсти м’ясо, рибу, особливо морську, щоденно — різні овочі, фрукти та молочні продукти. Споживання дитиною солодких і борошняних страв варто обмежити.
Обмеження у споживанні кондитерських виробів. Ліпше дозволити дитині з’їсти шоколадну цукерку, ніж льодяник або жувальну цукерку, які довго не розчиняються та створюють для зубів шкідливе солодке середовище. Після споживання цукерки або тістечка потрібно, аби дитина ретельно прополоскала рот.
Споліскування ротової порожнини. Варто привчати дитину споліскувати ротову порожнину одразу після вживання їжі, щоб запобігти розкладанню продуктів харчування у ротовій порожнині. Для цього слід використовувати лужну мінеральну воду або розчин харчової соди. Полоскати рот треба енергійно впродовж 2 хв.
Ретельне чищення зубів. Чистити зуби дітей варто привчати з трирічного віку. Після сніданку й перед сном зуби слід чистити зубною пастою, а після обіду — лише щіткою, споліскуючи ротову порожнину водою. Тривалість кожної процедури чищення зубів — 1-3 хв. Губну, щічну, язикову та піднебінну поверхні зубів очищають вертикальними рухами щіткою від шийки зубів до жувальної поверхні, не зачіпаючи при цьому краї ясен. Жувальну поверхню зубного ряду ліпше чистити коловими рухами щіткою. Ротову порожнину після чищення зубів слід ретельно прополоскати водою.
Застосування зубних паст. Зубні пасти використовують для підсилення очищувальної дії зубної щітки. Ліпше використовувати профілактичні зубні пасти для дітей, до складу яких входить кальцій.
Бережливе ставлення до зубів. Емаль зубів не витримує різкої зміни температури та ударів. А її ушкоджена поверхня легко стає місцем, звідки поглиблюється руйнування зуба. Тому потрібно уникати температурних перепадів. Так, слід стежити за тим, аби дитина не вживала одразу після гарячої їжі чи напоїв холодні, і навпаки. Необхідно пояснювати дитині шкідливість кусання зубами твердих предметів з металу чи пластмаси, адже емаль зубів при цьому може відколотися.

 Правила та обов’язки батьків, діти яких відвідують дошкільний заклад

Рекомендація та поради для батьків

Поради для батьків щодо догляду за дитиною в разі ентеровірусної екзантеми

Пам’ятка

з профілактики грипу та інших гострих респіраторних інфекцій (ГРІ)

ГРІ — це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням верхніх дихальних шляхів. Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу -повітряно-крапельний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Профілактика захворювань

Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення резистентності організму до дії збудників грипу, а також інших ГРІ та ГРЗ.

Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, фахівці відзначають наступні методи профілактики:

Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного

спрямування, зокрема:

– Часто мити руки з милом;

– Прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чханні;

– Широко застосовувати засоби нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичні препарати, оксолінову мазь.

На що необхідно звернути увагу:

– Існують деякі особливості клінічного перебігу грипу у різних вікових группах. У дітей молодшого віку передусім можуть з’явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі субфебрильної температури тіла. В осіб похилого віку на тлі ГРВІ загострюються серцево-судинні захворювання, активуються хронічні вогнища інфекції, що суттєво впливає на клінічні прояви грипу.

– Захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах).

– Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: гіперемія, одутлість, блискучі очі — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до З діб.

– Здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м’якшає, з’являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

– Вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

– Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар. Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно! При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

Прес-служба МОЗ України

Рекомендації для батьків «Як зміцнити імунітет»

Усі діти, на жаль, час від часу хворіють. От тільки хворіють вони по-різному. Одні доволі легко переносять недуг й швидко поправляються, інші, навпаки, остаточно не зміцнівши після хвороби, “підхоплюють” нову. Причому навіть легку застуду такі діти переносять дуже важко, часто з ускладненнями. Лікарі пояснюють таку “несправедливість” ослабленим імунітетом.

Імунітет – захисна реакція організму на різні несприятливі фактори навколишнього середовища. Імунна система захищає організм від усього генетично чужорідного: бактерій, їхніх токсинів, вірусів, паразитів, донорських тканин, донорської крові, власних клітин-мутантів (наприклад, ракових) тощо.

Імунітет – багаторівневий захист організму. Імунна система напрочуд точно й швидко “розпізнає” все чужорідне й “прибирає” його шляхом вироблення спеціальних активних молекул – антитіл.

Ще одна складова імунітету – противірусний білок інтерферон – виробляється зараженою клітиною й захищає здорову від проникнення вірусних часток.

У віці 15 років імунна система людини сягає піку свого розвитку.

Причини зниження імунітету в дітей:

Ознаки ослабленого імунітету

Якщо присутня хоча б одна із вищезазначених ознак, імунна система

дитини потребує зміцнення

Імунітет людини – це складна система, яку формує і на яку впливає величезна кількість чинників. Отже, підвищити його можна, тільки зміцнивши весь організм у цілому. Зміцнювати дитячий імунітет необхідно постійно, а не час від часу.

Пропонуємо декілька рекомендацій щодо підвищення імунітету дитини.

РЕКОМЕНДАЦІЇ

 для батьків з організації оздоровчо-профілактичних заходів удома

Пам’ятка для батьків «Особливості застудних захворювань»

Найперше, що слід пам’ятати батькам, — застудні захворювання зазвичай виникають у незагартованих дітей. До того ж довге перебування дитини в закритому приміщенні, в тіс­ному контакті з дорослими або іншими дітьми, надмірна кількість одягу також сприяють виникненню захворювань.

Комплекс дихальних вправ, що позитивно впливають на нервову систему та обмін речовин

Рекомендації «Вітаміни, макро – та мікроелементи, необхідні для  для здоров’я опорно – рухового апарату дитини»

Опорно-руховий апарат дитини — кістки, м’язи, зв’язки, хрящі та суглоби — активно формується саме в дошкільному віці. Раціональне харчування має особли­ве значення для нормального росту та розвитку дитини, а також запобігає виник­ненню захворювань і дефектів опорно-рухового апарату.

Секрети хорошого апетиту дитини

      Багато батьків не знають, що робити, коли їхня дитина вередує та зовсім не бажає їсти. А хто з них замислювався над тим, чим, як і коли вони годують дитину? У хорошого апетиту дитини є багато чинників.

     Раціональне харчування дітей у дошкільному навчальному закла­ді грунтується на оптимальному режимі харчування та збалан­сованості раціону. Воно є основною умовою підвищення опірності організму дитини до захворювань, для нормального росту та розви­тку дітей. Проте часто в нашому дошкільному навчальному закладі ми стикаємося з такою проблемою, як відсутність апетиту у дітей. А тому давайте розглянемо секрети формування хорошого апетиту у дітей.

      Власне, ставлення до їжі визначається не лише культурою харчування, але й досвідом людства. «Товста дитина — здоро­ва дитина» — таке твердження закладене у свідомості бабусь, а іноді й деяких мам. Бо ж вони думають, що нагодувати дити­ну — головне материнське призначення. А якщо мама не наго­дує, то обов’язково це зробить бабуся. Проте дитина не потребує великої кількості їжі. Намагаючись «запхати» в дитину порцію страви, розраховану на дорослу людину, батьки негативно впли­вають не лише на фізичний стан, а й на її психіку. Із часом для та­ких дітей переїдання стає звичкою, що призводить до надмірної ваги.

      Досить часто причинами переїдання стає примушування дити­ни з’їсти все та показати пусту тарілку або соромлення її за викидан­ня залишків їжі. Так дитина, поступаючись вимогам батьків, звикає переїдати. Хоча будь-яка дитина здатна зрозуміти та відчути, скіль­ки їй потрібно з’їсти.

     Об’єм страв має відповідати віку дитини та функціональним можливостям її травної системи. Надмірний об’єм страв може спри­чинити навіть функціональні порушення шлунково-кишкового тракту.

Різноманітність раціону

         Страви, приготовані в дошкільному навчальному закладі, від­різняються від домашніх. Небагато сучасних мам готують рибні кот­лети або варять какао. До того ж батьки часто купують навіть маленьким дітям чіпси, сухарики, піцу, газовані солодкі на­пої. Про шкідливість цих продуктів харчування знають усі. Вони не містять корисних для організму дитини речовин, тож і не задо­вольняють його фізіологічні потреби. Утім, найбільше вражає те, що батьки годують дитину такими продуктами зранку, до відвіду­вання дитячого садка. Природно, що після такого перекусу про хоро­ший апетит не може бути й мови.

      На думку вчених, від народження діти півсвідомо надають перевагу солодкому, сприймають солоне та автоматично відки­дають гірке та кисле. Цьому є просте пояснення: солодка та со­лона їжа містить цінні та легкозасвоювані речовини. їх організм розпізнає як смачні. Гіркий та кислий смак мають більшість не­свіжих та отруйних продуктів, тому організм визначає їх як не­смачні. Продукти ж, що мають такі смаки, дитям хочеться виплю­нути.

        Урізноманітнити дитяче харчування взимку можна заготовлени­ми на зиму чорною смородиною та порічками, квашеною капус­тою, солоними огірками та помідорами. Навесні можна додати до раціону зелень: салат, шпинат, щавель, зелену цибулю, молоду кропиву, кріп та петрушку, а влітку — ягоди.

     Тож, щоб у дитини завжди був хороший апетит, важливо уріз­номанітнювати меню вдома, особливо у вихідні дні. Додайте до дитячого меню страви, які подають у дошкільному навчальному за­кладі. Це сприятиме наступності в харчуванні дітей, а також дитина ліпше сприйматиме одні й ті самі страви, які готують вдома та в ди­тячому садку.

      Достатньо часто в сучасних сім’ях відсутній режим харчуван­ня, особливо у вихідні дні. Дітей годують з неоднаковими проміж­ками між прийомами їжі або пізно ввечері перед сном. Це шкодить роботі шлунково-кишкового тракту дитини. Вживання їжі в певний час виробляє умов­ний рефлекс, забезпечує ритмічність процесів секреції у шлунку й оптимальне виділення травних соків.

Орієнтовне меню на вихідні та святкові дні
(для дітей віком від трьох до шести років)

Прийом їжі Назва страви Вихід страви, г 
СУБОТА
Сніданок Каша гречана на молоці з вершковим маслом і цукром 180-200
Булка з вершковим маслом 60-70 / 3-5
Кавовий напій на молоці 150-180
Другий сніданок Яблуко 80-100
Обід Солянка на курячому бульйоні 150-200
Макарони відварні з вершковим маслом та курятина відварна 120-130/60-80
Морква тушкована з вершковим маслом та сметаною 40-50
Кисіль із фруктів 150-180
Хліб пшеничний або житній ЗО або 50
Полуденок Шарлотка 70-80
Чай з молоком 150-180
Вечеря І Пюре картопляне та тюфтельки рибні 120-130/60-80
Салат зі свіжої капусти 40-50
Кефір 150-180
Вечеря II Печиво, твердий сир 50-60/5-7
Молоко або чай 150-180
НЕДІЛЯ
Сніданок Запіканка вермішельна зі сметаною та родзинками 120-130
Чай 150-180
Хліб пшеничний з вершковим маслом 50-60/3-5
Другий сніданок Фрукти свіжі 80-100
Обід Суп із фрикадельками 150-200 / 10-20
Голубці 180-200
Хліб житній із салом і часником (для старших дітей) 20-40/5-10
Компот із сухофруктів 180-200
Полуденок Яблуко терте з морквою 80-100
Пиріжок з повидлом 60-70
Молоко 150-200
Вечеря І Вареники з капустою 120-140
Сік 80-100
Вечеря II Пудинг рисово-гарбузовий 100-130
Какао на молоці 180-200

 

Щодо харчування дитини вдома у вихідні дні

10.12.2014

Страви Об’ЄМ, 2 Страви Об’ЄМ, 2
м’ясні або рибні страви 70-100 фрукти,соки 80-100
гарніри 120-130 каші, овочеві страви 180-200
салати 40-50 супи, борщі, бульйони 150-200
чай, молоко, какао, кефір 150-180 хліб житній (на день) 50-60
компоти, киселі 120-180 хліб пшеничний(на день) 100-110