ДАЛІ

Зазвичай близько 18-20-ї години дня дитина у віці до шести років стає особливо вередливою. Це стосується не всіх дітей, але більшості, і така тенденція до вечірнього поганого настрою може вини-
кати час від часу.
Це може бути пов’язано з тим, що в ці години додому приходять члени родини, які працюють, і постійна увага матері частково переключається з дитини на інші домашні справи. Також це зумовлено фізіологічно тим, що дитина вже достатньо стомилася за весь день, але її організм ще не повністю готовий до сну. Що в такому разі робити? Насамперед потрібно зменшити кількість подразників.
Фоновий шум — одночасно увімкнений телевізор та інші електронні пристрої — о вечірній порі перевтомлює нервову систему всіх членів родини, але особливо до нього чутливі діти. Прийом гостей для родини з маленькими дітьми також ліпше не організовувати у вечірні години. Та й усі інші емоційні події (похід на виставку кішок, в зоологічний музей, на виставу тощо) ліпше влаштовувати в першу половину дня, аби не перезбуджувати дитину, тим самим ризикуючи порушити її сон.
Якщо дитині давати якісь завдання та доручення — вона о цій порі може бути надто втомлена, аби щось довести до кінця. Хорошим варіантом розв’язання цієї проблеми може стати масаж або легка фізична активність з елементами масажу. Звісно, масаж можна робити в різний час, із довільною або індивідуально-визначеною тривалістю. Утім саме у вечірню пору дня такий варіант проведення часу з дитиною буде максимально корисним.
Варто звертати увагу на те, що кожній конкретній дитині подобається в дотиках або фізичних вправах. Слід уникати надмірної активності, аби не виснажити дитину. Завданням «вечірньої години масажу» є розслаблення дитини з наданням їй необхідної стимуляції, що якнайліпше вплине на її вечірню поведінку, самопочуття, а пізніше — на сон. Правильні, люблячі дотики дають дитині відчуття безпеки та мають заспокійливий ефект.